Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Ένα ντοκιμαντέρ πάνω στο διαλογισμό Βιπάσσανα

Την Παρασκευή 16/12 έγινε στο Συνεργατικό Καφενείο της Ακαδημίας Πλάτωνος η προβολή ενός 50λεπτου ντοκιμαντέρ πάνω σε μια τεχνική διαλογισμού που λέγεται Βιπάσσανα. 
Το ντοκιμαντέρ - που έχει ελληνικούς υπότιτλους - λέγεται Doing Time Doing Vipassana και  αφορά την εφαρμογή της τεχνικής σε ινδικές φυλακές και το πώς άνθρωποι με τεράστιο βάρος στη συνείδησή τους μπόρεσαν να γίνουν πιο ελαφρείς και να ζουν πιο καθαρή και ευχάριστη ζωή. 
Η Βιπάσσανα είναι μια τεχνική διαλογισμού που προέρχεται από την Ινδία. Διδάχτηκε από το Βούδα πριν από 2500 χρόνια αλλά είναι διαχρονική και πάντα επίκαιρη, καθώς σκοπεύει στην εκρίζωση της Δυστυχίας, που είναι πανάρχαιο γνώρισμα της ανθρώπινης ζωής.
Ο Βούδας λοιπόν είπε ότι στη ζωή μας υπάρχει Δυστυχία και αυτό είναι κάτι που είναι φυσικό να συμβαίνει. Πάντα υπήρχε και πάντα θα υπάρχει. Αιτίες της Δυστυχίας είναι τρεις: ο Πόθος για αυτά που μας ευχαριστούν, η Απέχθεια προς αυτά που μας δυσαρεστούν και η Άγνοια. Υπάρχει όμως έξοδος από τη Δυστυχία. Ο Βούδας προτείνει το δικό του πνευματικό μονοπάτι, που λέγεται Ντάρμα ή Ντάμμα και περιλαμβάνει την ηθική ζωή και την πρακτική του διαλογισμού Βιπάσσανα.
Η Βιπάσσανα είναι μια πολύ απλή τεχνική διαλογισμού που επικεντρώνεται στην παρατήρηση των αισθήσεων του σώματος και στην εξοικείωση με αυτές, ανεξάρτητα από την ευχάριστη ή  δυσάρεστη φύση τους. Η συνεχής άσκηση θα προσδώσει στον διαλογιζόμενο γαλήνη και αταραξία και θα τον βοηθήσει να αντιμετωπίζει τις δυσκολίες της ζωής με νηφαλιότητα και αισιοδοξία. 
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Βιπάσσανα θα βρείτε εδώ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου